Búcsú a Tumblr-től

Egy kis kanyar után újra itt folytatom. A Tumblr-t 2010. január 8-tól automatikus tartalommegosztásra használtam. 2011. november 24-től 2012. február 3-ig publikáltam rá a tartalmakat aktívan. 2012. január elsejétől a Tumlr oldalam volt a honlapom. Most pedig visszatérek ide, a saját tárhelyen futó WordPress-re, mert a Tumblr

  • lassú és megbízhatatlan,
  • használhatatlan a keresője,
  • és egyszerűségéből fakadóan rengeteg korlátba ütköztem (pl. nem tudtam bejegyzésbe ágyazni űrlapot vagy tetszőleges méretű képet)…

…és még rengeteg apróságot sorolhatnék, melyektől szépen lassan megtelt a pohár, és egy kis rávezetéssel (köszi Tamás) feltettem a kérdést: tulajdonképpen megéri? A válasz mostanra egyértelmű nemmé érett. De tanulságos kitérő volt, melynek gyümölcse ez a végletekig lecsupaszított honlap, a 12. Haldesign verzió. A Tumblr-re pedig megy tovább az automatikus tartalommegosztás.

Haldesign v12

Haldesign v6 után hogy lett v12?

A 6 Haldesign-hoz hozzáadtam a korábbi 4 Halfoto web-dizájnt – így a legutóbbi, Tumblr-verziót is beleszámolva ez a saját honlap verzióim 12. darabja.

Minimál

Régóta terveztem már, hogy teljesen nulláról írom meg a CSS-t, hogy a lehető legkevesebb felesleg maradjon benne. A WordPress egyik alap témájából, a Twentyeleven-ből indultam ki. A téma fájljai közül szinte mindent változatlanul hagytam, kivéve a CSS-t, amit – az előbb említett módon – az eredeti 54 KB-ról 8-ra karcsúsítottam. A logón kívül egyetlen képet se használok dizájn elemként; kilőttem az összes felesleges WordPress kiegészítőt (32-ből 18-at); és megszüntettem a hozzászólási lehetőséget. Arra törekedtem, hogy tényleg csak a lényeg maradjon: a tartalom – a lehető leggyorsabban betöltve, és alkalmazkodva a képernyő méretéhez (responsive design).

Új tartalmak

Az egykori Pikkely rovatból új főkategória lesz, melyet a neten talált, általam érdekesnek, szépnek, hasznosnak gondolt tartalmak töltenek majd meg – átlagosan napi 5-10 bejegyzés formájában; és a 2012|12|12-es projektem is önálló kategóriát kap.

Összefoglalva…

…és egy hasonlattal élve, a visszatérés olyan, mintha hazajöttem volna egy görögországi nyaralásról (a görögöket véletlenül se megbízhatóságukért és precizitásukért kedveljük), miközben itthon valaki kidobott minden szemetet, és gyönyörű rendet rakott.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.