eckhart_tolle_a_most_hatalmaMiközben munkába menet, munkából jövet, bringázás vagy sétálás közben hallgattam Eckhart Tolle zseniális gondolatait (Józsi bácsitól kaptam meg hangoskönyvben, ezúton is nagyon köszönöm neki), megfogalmazódott bennem, hogy ez a könyv tulajdonképpen egyfajta útmutató a megvilágosodáshoz. Aztán miután lelkendezve meséltem róla feleségemnek, kiderült, hogy ez a kötet már régóta a könyvespolcunkon áll (micsoda kincsek lehetnek még ott!), és pontosan ez olvasható a borítóján a nagybetűs cím alatt: útmutató a megvilágosodáshoz. Lehetne elemezgetni a könyvet, hogy minél többeknek kedvet csináljak az elolvasásához, de inkább szokásomhoz híven rövid leszek: óriási élmény volt, egy új dimenziót nyitott meg előttem. (És akihez kell, úgyis eljut majd, akárcsak hozzám.)

Amíg életedet az egós elme irányítja, addig képtelen vagy igazán nyugalmat, békét és kielégülést találni, leszámítva azokat a rövid időközöket, amikor éppen megszerezted azt, amit akartál, amikor egy sóvárgás éppen beteljesült. Mivel az ego az én érzékelésének származtatott terméke, ezért külső dolgokkal kell azonosulnia. Folyamatos védelemre és táplálásra szorul. A leggyakoribb egoazonosulások birtoklással függenek össze, pl. a végzett munkáddal, a társadalmi ranggal és elismeréssel, a tudással és iskolázottsággal. a fizikai megjelenéssel, a különleges képességekkel, a kapcsolatokkal, az élettörténettel, a családfával, a hitrendszerekkel, és gyakran még politikai, nemzeti, faji, vallási, illetve egyéb kollektív jellegű azonosulásokkal. Pedig ezek közül egyik sem a valódi éned. Ijesztőnek találod ezt? Vagy megkönnyebbülést jelent ezt megtudni? Mindezekről a dolgokról előbb-utóbb le kell mondani. Most még talán nehéz elhinni – és én semmiképpen sem kérem tőled, hogy elhidd –, hogy a felsoroltak egyikében sem találhatod meg valódi identitásodat. Tudni fogod, hogy igazat szólok. Legkésőbb akkor, amikor a halál közeledtét érzed. A halál mindent lehánt rólad, ami nem te vagy. Az élet titka: „a halál elölt meghalni”, és rájönni, hogy nem létezik halál.

10 hozzászólás ehhez: „Eckhart Tolle: A most hatalma

 1. Eckhart Tolle a tipikus majdnem igaz. Éppen ezért a legveszélyesebb. Nálam kőkeményen benne van a new age sodorvonalába.
  Valóban vannak benne jó és tetszetős gondolatok, de csak jók és tetszetősek. Zseniálisnak a legkevésbé sem nevezném őket.
  G
  :-)

  1. Szerintem egyáltalán nem csak jó és tetszetős gondolatok vannak a könyvében. Sőt, olyan is volt, ami egyáltalán nem tetszett, de ettől még számomra zseniális. :)

 2. Tolle tanítása a radikális “nemkettősség” hagyományának egyfajta modern (félve írnám le, hogy populáris) iskolája. A direkt megvalósítási utak több jellemzője is megtalálható benne (egyébként koherens egész a tanítása), így a dzsogcsen, vagy akár a mahámudrá, de a középkori misztika nagyszerű öröksége is. Nem véletlen az Eckhart mesterre utaló névválasztás.

  Azt, hogy Tolle mit valósított meg, és hogyan, az igazából nem tudható. Soraiból mindenesetre úgy tesz magasabb állapotokról említést, ahogyan azt csak megtapasztalás birtokában lehetséges. Tolle gyakorlati ember, ez nem kétséges.

  Van azonban néhány dolog, amire mindenképpen érdemes felhívni a figyelmet.

  A közvetlen utak egyik alapvetése a “Tulajdonképpen nem kell tenni semmit, csak felébredni” típusú megállapítás. Ez bizonyos szempontból igaz, más szempontból viszont nem az. Mert tulajdonképpen valóban nem kell mást tenni csak felébredni, csakhogy ezt általában nem tudjuk megtenni. Ezért jöttek létre a különböző megvalósítási utak. Az individuum elkülönültsége és alávetettsége mögött hatalmas erők állnak, nem evilági okságok. A probléma az emberi egzisztencia gyökeréig nyúlik vissza. Ezeket félvállról venni, és úgy beállítani őket, mintha azok valamiféle pszichikus (!) akadályok lennének igen nagy könnyelműség. Ez leginkább Tolle követőinél figyelhető meg.

  Igen könnyen félreérthető Tolle “Te a forma és korlátok nélküli Lét” vagy kijelentése is. Attól ugyanis, hogy valaki megtapasztalja a határtalan tiszta Létet, még nem biztos hogy “birtokba is vette” “azt”, és önazonosságát maradéktalanul helyreállította, valamint a testi halál során beálló tudati kollapszus során fennmarad ez az önazonosság. Legtöbb esetben bizony a megtapasztalás után is van dolga bőven a törekvőnek… Ennek kihangsúlyozásával kapcsolatban is felmerült hiányérzetem.

  Összességében azt mondanám, hogy Eckhart Tolle szavai helyén vannak. Nem kétséges, hogy mögöttük megvalósítás áll. Olvasása, hallgatása azonban igen nagy elővigyázatosságot és felkészültséget igényel.

  …viator…

 3. Én inkább a majdnem igazat emelném ki. A nagy veszély itt pontosan abban van. A számomra zseniális pedig lehet éppen a fordítottja is, annak ellenére, hogy zsenialitásnak élem meg. Pontosan azért, mert majdnem. Én egy jó ideig vevő voltam “erre a vonalra”, lsd. Richard Bach (zseniális volt az is) és társai is, de Guénon óta teljesen kinyílt a szemem és tudatosan kerülöm a “new age” összes vonulatát.
  És ráadásul még a legfontosabbról nem is beszéltünk. A hiteles vezető meglétéről. Akivel az ember napi kapcsolatban áll. Anélkül szerintem szinte teljesen lehetetlen bármiféle magasabb önmaghaladás. Főleg olyan, ami felfelé irányul. Nem lehet eleget hangsúlyozni ennek a vonalnak a halálos veszélyeit.
  Talán K.S. barátom beír majd ide. Jó lenne elolvasni, hogy mi erről a véleménye.
  Üdv
  G

  1. Számomra és a jelenlegi tudatossági szintemen zseniális, mivel csak a mostani önmagam (egóm) nevében beszélhetek. Lehet, hogy egyszer majd úgy fogom érezni, hogy egyáltalán nem zseniális, és nyilván mindig lesznek olyanok, akik számára soha nem is volt az – hiszen nem vagyunk egyformák, és más-más szintről/szögből tekintünk a világra. A könyv által értékes és hasznos gondolatokkal gyarapodtam – de teljes mértékben el tudom fogadni, ha valakinek más a véleménye róla, mint az enyém, és más úton keresi (vagy nem keresi) a saját tudatosodásának útját.

 4. Talán az egyik legveszélyesebb állítása, hogy tulajdonképpen ennyire egyszerű a dolog, csak az egyház, a klérus – aki halomra mészároltatta a fél világot a hittérítés okán – elzárta előled ezt a tudást, kedves kereső.

  Ebben van némi igazság, azonban az efféle Tudás rejtettsége dominánsan nem egy klerikális akció, hanem az emberi alászállottság és a spirituális vakság következménye. A “mindennek a korrupt egyház az oka” típusú sugallatok mögött általában rejtett new age-s impulzusok húzódnak meg.

  1. Lehet, hogy felszínesen hallgattam, vagy nem erre fókuszáltam, mert nem ez volt számomra a lényeges, de ilyenre nem emlékszem, hogy az egyházat okolná a tudatlanságért.

 5. Szerintem ezt nem a jelenlegi könyvről, hanem úgy általában E.T-ről írja.
  A “rejtett new age” kifejezés igen kedvemre van, ezt mindenképpen beépítem majd a repertoárba és kiterjesztem azt a cuncira is, vagyis “rejtett cunci”. :-)
  Viator! Önnek én már nagyon sok mindent köszönhetek!
  Egyébként hónapokkal ezelőtt “majdnem” írtam erről a témáról egy rövidke értekezést. Talán még megvan valahol a vázlatokban…
  Jó éjt!

 6. Valamelyik könyve elején tesz erről említést. Meg kell keressem. Abban az összefüggésben említi, hogy amiről beszél, nem új keletű, de több ok miatt (köztük az egyház is) rejtetté vált ez a tudás.

  Egyébként nagyszerű megállapításai vannak a Mosttal kapcsolatban, a sorsszerűség kontra szabad akarat, de a cselekvés-szemlélődés kapcsán is.

  Ez a videója például pazar:

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.