Recirquel újcirkusz társulat

Kedves feleségemtől karácsonyi ajándékként kapta családunk a belépőt a Müpa-ba a Recirquel Cirkusz az éjszakában című előadására. Őszintén szólva nem lelkesedtem előre a produkcióért, semmit nem tudtam róla, és nem is néztem utána, mire kaptunk jegyet – bíztam feleségem ízlésében, tudtam, hogy rossz nem lesz. Arra viszont nem számítottam, hogy ennyire magával ragad az előadás, már az első pillanattól, ami cseppet sem volt közhelyesnek mondható. A társulat tagjai a nézői bejárat felől, a hátunk mögül vonultak be a színpad felé, a karzat korlátaira mászva, a székek háttámláin egyensúlyozva*. És az ígéretes kezdet folytatása sem okozott csalódást. Hazaérve pótoltam mulasztásomat, és utánanéztem kik is ők: a Recirquel újcirkusz társulat.

A Recirquel társulat Vági Bence rendező-koreográfus vezetésével magyar artistákból alakult 2012-ben Budapesten. Legfontosabb célkitűzése, hogy megismertessen a világgal egy közép-kelet-európai, magyar újcirkusz irányzatot. Hazánkban a klasszikus cirkusz gyökerei az 1800-as évekig nyúlnak vissza, és Európa egyik legrégebbi artista iskolája is itt működik 1950 óta.

A társulat alapítója és művészeti vezetője 11 artistát kért fel egy a 20. Sziget Fesztiválra készülő produkció megalkotására, amelyet a bemutató után kirobbanó siker övezett. A tehetséges csapat hamar magára vonta a közönség és a színházi szakma figyelmét, és felkérést kapott a Müpától és a Budapesti Tavaszi Fesztiváltól, hogy készítse el első egész estés újcirkusz előadását. Így született meg 2013 tavaszán a „Cirkusz az Éjszakában” produkció, amely a premier után meghívást kapott egy oroszországi turnéra, és azóta Franciaországban több ízben, Szerbiában és számos hazai színházban és fesztiválon aratott álló tapsos sikert.

(forrás és további részletek: recirquel.com)

Ma pedig lányommal eltekertünk a Művész moziba, és megnéztük a Mi ez a cirkusz? című filmet, ami a társulatról készült. Végig azt éreztem, hogy sokkal többet is ki lehetett volna hozni belőle, de a mozi után mégis egy kicsit más emberként tekertem haza – és valami hasonlót éreztem a két héttel ezelőtti előadás után is. Vagyis élőben és valamennyire a filmen keresztül is működött, ami egy cirkusz esetében a legfontosabb: a varázslat.

*Muszáj külön megemlítenem Veress Zsanett formás fenekét, melyet jelmeze teljes pompájában látni engedett, és amit karnyújtásnyi távolságból volt alkalmam megcsodálni, mikor Zsanett a mögöttünk ülők székeinek támláin egyensúlyozott át a terem túloldalára.


, ,

Feliratkozás

Email értesítés az új bejegyzésekről:

200×200 km könyv

2013 tavaszától kezdődően több mint 8 éven át futottam és közben fotóztam. Ez volt a 200×200 km projektem első fele, melyből könyvet készítettem, amit letölthetsz PDF formátumban… További részletek →

2 hozzászólás a(z) “Recirquel újcirkusz társulat” bejegyzéshez

  1. a nevemet nem merem leírni, az asszony is figyeli a blogot avatar
    a nevemet nem merem leírni, az asszony is figyeli a blogot

    Egészen véletlenül nem kattintottál egy közelit Zsanett formás fenekéről?

    1. Zsolt Halasi avatar

      Sötét volt, Zsanett fürge volt, és annyira elbűvölt a formás feneke, hogy eszembe se jutott fotózni. Mint mikor az erdőben szembe jön a vaddisznó. Mondhatni sokkolt a látvány! :D

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: