#407 • 2017. 08. 06. • Szentendre – Pomáz: Kő-hegy

Szellemi útravalóm ezúttal René Guénon A mennyiség uralma és az idők jelei című könyvéből való:

A napsugarak nyilvánvalóvá teszik azokat a dolgokat, amelyeket megvilágítanak, úgyhogy azok láthatókká válnak, és így a sugarak szimbolikusan képesek „manifesztálni” azokat; s ha egy térbeli centrális pontról és az abból kilépő sugarakról van szó, akkor azt is lehet mondani, hogy ezek a sugarak „realizálják” a teret azáltal, hogy a virtualitástól az aktualitás irányába való elmozdulásra késztetik, és hogy voltaképpeni kiterjedésük minden pillanatban a megvalósult tér mértéke.

Ezúttal is az autóban ér a Napkelte című grandiózus előadás leglátványosabb része. Nem baj, láttam már jó néhány hasonlót – ezt már könnyen elengedem. Először futok (majdnem) kopaszon, furcsa, de jó érezni a fejemen is a hajnal „hűvösét” (21 °C).

Rengeteg elhanyagolt vagy elhagyott telek mellett futok el, a használatban levők többségét pedig ugató kutyák őrzik.

Sok helyen találkozom háziállatokkal – falu-hangulat ölel magába.

Nem először fordul elő: a térképen jelzett tó teljesen kiszáradt – pedig „siettem”, hogy még szép fények fogadjanak a Kőhegyi-tónál.

Megállok az embermagasságúra mélyült úton, és gyönyörködöm az isteni csendben, amit a kutyák ugatása után különösen jó hallani – csak a száraz avarra cseppenő vizeletcseppek hangja színezi a mennyei fül-menüt. Meg a bogarak zümmögése – a böglyök imádják szurkálni izzadt testemet, de irántam érzet vonzalmuk egyoldalú marad.

Már messziről látom a széles szárnyú ragadozót*, és kicsit később épp mellette futok el: egy kerítés és a kusza növényzet közé szorult – de a modellkedés után sikeresen kiszabadítja magát.

Csak 18 kilométert futottam, de ebben a hőségben érzésre vagy másfélszer ennyinek tűnt. Ezzel együtt természetesen ezt is szeret(t)em, mint ahogyan az összes eddigit.

*Egy madarász ismerősöm egerészölyvként határozta meg.

A fotókat OnePlus 3 telefonnal készítettem, és Adobe Photoshop Lightroommal konzerváltam (lapozható galéria a bejegyzés végén).

200×200 km projekt

Futográfus archívum

Feliratkozás

Email értesítés az új bejegyzésekről:

200×200 km könyv

2013 tavaszától kezdődően több mint 8 éven át futottam és közben fotóztam. Ez volt a 200×200 km projektem első fele, melyből könyvet készítettem, amit letölthetsz PDF formátumban… További részletek →

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: