#439 • 2018. 03. 16. • Derekegyház – Mindszent

Szellemi útravalóm Baranyi Tibor Imre egyik előadása (A jelenkori magyar közoktatásról), ezt hallgatom útközben az autóban.

Előző este beszélgettünk a kutyákról: sógoromhoz beszökött két eb, és megtámadták a sajátjukat. Anyósom is mesélt egy történetet, melyben egy kóbor kutya széttépett egy tacskót. Álmomban kutyákkal harcoltam… és most itt van egy, rögtön az utam elején. Ugatva fogad, mikor még az autóban ülök. De ezúttal benne erősebb a félelem, mint bennem, visszabújik a kerítés alatt a sajátjának vélt területre; nekem meg marad a többi, és folytatom, ahol tavaly október végén abbahagytam – akkor épp egy barátságos kutyával ismerkedve.

Múlt héten a hó, most pedig a sár okoz vidám pillanatokat: a cipőmön lépésről lépésre nő a teher, míg le nem esik a sárgombóc, hogy helyén növésnek indulhasson a következő. Vicces, hogy soha nem tudhatom, épp mekkora súlyt kell emelnem a lábammal.

Lerúgom a sarat a cipőmről, és lenyűgözve nézem a szántóföldön vágtázó őzeket.

Beszántott, nyers föld-tengeren úszó tanya-szigetek… sok közöttük az elhagyatott, némelyik omladozik vagy már össze is dőlt. Többen mondják: szomorúak a képeim – például az ehhez hasonlók:

Én pedig örömmel fogadom e felemelő látványt. Felemelő egyrészt elképzelni az egykoron itt ténykedő emberek életét, másrészt felemelő látni, ahogy a természet mindezt eltünteti.

A Mecsek lábánál születtem, majd Budán éltem, és most egy hegy tövében lakom, mégis szívem csücske lett ez a síkság. Visszafelé beborul az ég, mintha odafentről valaki azt mondaná: „elég szépet szépet láttál, mára legyen elég ennyi”! De nem, nem elég, mert az esőben is maradnak „szépségek” – persze csak azoknak, akik ezt képesek észrevenni. Örülök, hogy e kiváltságosok közé tartozom.

Az autóban vár egy anyósom által sütött, isteni kapucnyika (káposztás lepény), amit tegnapról sikerült megmentenem, és ami 25 kilométernyi kaland után különösen jól esik!

Ezzel összeforrt az útvonalam Orosháza és Szeged között:

A fotókat OnePlus 3 telefonnal készítettem, és Adobe Photoshop Lightroommal konzerváltam (lapozható galéria a bejegyzés végén).

200×200 km projekt

Futográfus archívum

Feliratkozás

Email értesítés az új bejegyzésekről:

200×200 km könyv

2013 tavaszától kezdődően több mint 8 éven át futottam és közben fotóztam. Ez volt a 200×200 km projektem első fele, melyből könyvet készítettem, amit letölthetsz PDF formátumban… További részletek →

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create a website or blog at WordPress.com

%d blogger ezt szereti: