Huawei P20 Pro három és fél hónap után

Ahogy az lenni szokott: lakva ismerszik meg az ember – így érdemesnek érzem „kiegészíteni” az egy hetes használat után született bejegyzésemet.

Miért nem szeretem a Huawei P20 Pro-t?

Szeretem a Google alkalmazásait, a tiszta Android élményt (a Huawei-féle EMUI nagyon messze van ettől), ezért lecseréltem a gyári óra alkalmazást a Google-félére. Kétszer is előfordult, hogy nem ébresztett. A Duolingo pedig nem küld értesítéseket, annak ellenére, hogy ez be van állítva. És ezek egyértelműen nem az említett alkalmazások hülyeségei. Mert egyrészt korábban soha nem voltak ilyen problémáim ezekkel az appokkal; másrészt nemrég olvastam, hogy a (korábban általam is használt) VLC Player egyszerűen letiltotta az összes Huawei telefon számára az alkalmazását, mert (idézem az imént hivatkozott cikkből) „a Huawei rendszere agresszíven bezárja a háttérben futó appokat (kivéve a sajátjaikat persze), és ez rendellenes működéshez vezethet a VLC esetében” (is – teszem hozzá).

Aztán…

  • …korábban voltak ilyen „apróságok”, hogy a Wifit nem mindig találta meg magától; a Google naptár widget színe időnként megváltozott; néhány alkalmazás felső részét betakarta az értesítési sáv; a záróképernyőn a média lejátszó ikonjai el voltak csúszva, stb. – de ezeket már orvosolták.
  • Viszont máig előfordul, hogy a rögzített (lelakatolt) alkalmazások az összes alkalmazás bezárásakor eltűnnek a többivel együtt.
  • Van, hogy lezárt képernyőn nem jelenik meg az óra (pedig az „Információ megjelenítése mindig” be van kapcsolva, és nem takarom le a telefon felső részét [ami aktiválja a „zseb-üzemmódot”]).
  • Az HBO GO a Chromecasttal egy hónap után nem működött, ahogyan más térképes alkalmazások sem – el kellett távolítani, majd újratelepíteni a Google Play Servicest.
  • Kikapcsolt vagy záróképernyő esetén a hangerő szabályozás nem mindig működik.
  • A kijelző képe nem mindig fordul át automatikusan fekvőbe (természetesen az automatikus elforgatás be van kapcsolva).
  • Az értesítési sáv néha eltűnik (és a „semmiből” kell lehúzni).
  • A P20 Pro 4000 MAh-s akkuja kb. ugyanúgy merül, mint a OnePlus 3 3000-ese – pedig a kijelző felbontását alacsonyra (1493×720 pixelre) állítottam. (Hozzáteszem: ez így is elég, de egy 33 %-kal nagyobb kapacitású akkutól többre számítottam.)
  • 3–4 hetente minden előzmény nélkül újraindul.
  • A 3-szoros optikai zoomról kiderült, hogy az csak legalább másfél méter tárgytávolságtól működik (ezen belül csak digitális zoom van), de erre magam kellett rájöjjek, a Huawei sehol nem figyelmeztet.
  • A 3-szoros optikai zoomhoz tartozó 8 MP-es érzékelő dinamikatartománya és autofókusza sokkal rosszabb az alap rendszerénél.
  • A 3-szoros optikai zoom hazugság. A 8 MP-es felbontású érzékelő hogyan csinál 10 MP-est? Természetesen digitális (szoftveres) úton, 25 %-ot belenagyítva – és ez a képek minőségén is látszik. Az ilyent korrekten hibrid zoomnak hívják.

Az alábbiakat viszont nagyon szeretem

  • Előlapi ujjlenyomat olvasó.
  • Számítógépre dugva azonnal megjelenik a fájlok átvitele lehetőség (nem kell az értesítési sávból kibogarászni).
  • Beállítható, hogy a telefont megemelve felébredjen.
  • Fülemhez emelve a bejövő hívás hangját automatikusan átrakja a bluetoothról a telefon hangszórójára.
  • A kamera még a hibáival együtt is olyan képek készítését teszi lehetővé, amilyeneket más telefonnal nem tudnék így megörökíteni.
  • És a hangja továbbra is zseniális!

Végszó

A Huawei P20 Pro esetében egyáltalán nincs meg az a „kedvenc használati tárgy érzésem”, mint ami a Sony Xperia Z2, vagy a OnePlus 3 esetén megvolt. A szokásos emberi hasonlatommal élve: a Huawei P20 Pro egy makacs, hülye kamasz, aki sokszor kamuzik, és persze „kötelezően” megbízhatatlan.

Kíváncsian várom a Nokia 9 és a Light telefonjának megjelenését

Frissítve (2018. 09. 08.): A Google Térkép idővonalára nem rögzíti, hol vagyok (feleségem telefonján – akivel megosztom a tartózkodási helyemet – nem mutatja hol vagyok). Egy újraindítás egy-két napra megoldja a problémát, aztán újra ugyanez. Más: olvasatlan SMS-ekről egy idő után eltűnik az értesítés (még mielőtt elolvastam volna). Nálam most telt be a pohár, alig várom már hogy megjelenjen valami vonzó alternatíva…

Kaphatsz

e-mailt az új bejegyzésekről:

Adhatsz

pénzenergiát:

6 hozzászólás a(z) “Huawei P20 Pro három és fél hónap után” bejegyzéshez

  1. sj avatar

    Kb ugyan ez vonatkozik a Mate 10 pro-ra is sajnos.

  2. Xénia avatar
    Xénia

    Egy hónapja van Huawei P20 Pro-m!
    Nekem semmi ilyen hibákat nem produkál! Tökéletesen működik, és az aksija is bírja 3 napig, pedig használom a telefon! Mindig ébreszt, még kikapcsolt állapotban is!
    Kinek mi jön be!
    Én nagyon elégedett vagyok vele!

    1. Zsolt Halasi avatar

      Elég sokváltozós egyenlet ez. Mások az igényeink. Örülök, hogy neked bejött.

    2. Tóth Gabi avatar
      Tóth Gabi

      Szintén semmi problémám nincs. Az elsők között vásároltam de fent említett problémákat nem tapasztaltam…

  3. Breki avatar
    Breki

    P20, 2019.04.04-e óta
    Megbántam. Megszokhatatlan ergonómiai és szoftveres problémái vannak.
    A SwiftKey a legnagyobb ellenségem.
    – Nem kapcsolható ki JAVASLATOK sáv. Nekem nem kell, csak rengeteg helyet lop el.
    – A smile sáv a szekció felső részén van. Ha gépelek, nem a gépelt szöveget látom, hanem állandóan az a hülye, feleslegesen ott lévő smile sor akad a szemem elé
    – Állandóan átszerkeszti a beírt szöveget. Botrány. Ma pl. a 1756-ra (merthogy így lottózom) próbáltam elküldeni egy SMS-t a tippjeimmel.
    A fogadásnak megvan a formátum előírása (ami persze nagyon siralmas, de ez az SzRt hibája). Bemásoltam egy régebbi fogadásomat, és tele tette szóközzel. Persze a hülye SzRt.-s elemző rossz formátum miatt elutasította a fogadásomat. Aztán kitöröltem az egyik helyen a szóközt, de a SwiftKey közbelépett, és máshol elhelyezett egy oda nem való stb.

    Folytathatnám az agyament dolgokat, de nem untatok senkit tovább.

    1. Zsolt Halasi avatar

      Nem kötelező a SwiftKey-t használni, én a Gboard-dal jól elvagyok.

Hozzászólás

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Create a website or blog at WordPress.com