A probléma a megoldás mindenre

Elismerem, a cím kissé bulváros. Pontosan így gondolom: a probléma megoldás-centrikus szemlélete mozgat, áramoltat mindent. Alább pedig még pontosabban kifejtem hétfőn született gondolatom.

Abból a kétségtelen tényből indultam ki, hogy probléma önmagában nem létezik – azt mindig a helyzetet problémaként átélő hozza létre. Egy problémával szembesülve három (jó) megoldás létezik:

  1. Figyelmen kívül hagyod.
  2. Megoldod.
  3. Elfogadod.

És kizárólag ezek valamelyikét alkalmazva folytatódik zavartalanul az áramlás. Ha beleragadsz egy problémába, az mindig megakaszt – ami egyértelműen nem kívánatos. Viszont ha képes vagy alkalmazni a fenti három megoldás bármelyikét, az elképesztő magasságokba emel(het). Azért írom le mindezt újra, mert mostanában kezdem egyre többször realizálni az elméletet, és csak most jöttem rá, hogy tulajdonképpen mindent ez mozgat (vagy akaszt meg).

Példa: csendre vágyom, de nyüzsgés van körülöttem. Feszültség keletkezik a jelenlegi állapot, és a vágyott helyzet között. Kimegyek az erdőbe, megmártózom az isteni csendben (2); átbillentem a kapcsolót a fejemben, és nem zavar a nyüzsgés (3); vagy nem vágyom tovább a csendre (1) – mindegyik jó megoldás lehet, az energiák zavartalanul áramolnak. Vagy beleragadok a problémába, és folyamatosan idegesít a zaj – az áramlás megakad, és ez akár testi tünetekben is megnyilvánul.

Csend és nyüzsgés – helyettesíts be bármilyen ellentét párt a fenti példába, és mindig érvényes marad a megállapítás. Szárnyakat adott ez a felismerés!


,

Feliratkozás

Email értesítés az új bejegyzésekről:

200×200 km könyv

2013 tavaszától kezdődően több mint 8 éven át futottam és közben fotóztam. Ez volt a 200×200 km projektem első fele, melyből könyvet készítettem, amit letölthetsz PDF formátumban… További részletek →

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: