Murakami Haruki: Miről beszélek, amikor futásról beszélek?

murakami_haruki_mirol_beszelek_amikor_futasrol_beszelekMurakami Haruki memoárja korántsem volt olyan érdekes, mint a Futni születtünk, de van annyira rövid, hogy nem kell megbánnom az elolvasására fordított időt.

Murakami Haruki 1982-ben az írói mesterséget választva eladta a dzsesszbárját, és hogy megőrizze kondícióját, futni kezdett. Egy évvel később már végigfutotta az Athén–Marathon távot, és ma, számtalan triatlonnal, versennyel, tucatnyi regénnyel a háta mögött, érzi, hogy a sport legalább olyan hatással van írói munkásságára, mint az erőnlétére. A feljegyzésekből, beszámolókból, elmélkedésekből és visszaemlékezésekből álló naplóból megtudhatjuk, hogyan készült négy hónapon át a világhírű japán író a 2005-ös New York City maratonra, hogyan került a tokiói Jingu Gaien parkból a bostoni Charles River partjára, ahol nem tudta felvenni a versenyt a fiatal lányokkal. A rendszeres sport ürügyén nincs hiány témában: felidézi, hogyan lett író, számba veszi legnagyobb sikereit és csalódásait, lemezgyűjtő szenvedélyét, örömeit, hogy ötvenen túl is javítható a fizikai teljesítmény, majd a szembesülést, hogy az emberi erő bizony fogy.

Bookline →

És ha már futás… Keresgélem az ideális 3,7 kilométeres pályát, figyelembe véve, hogy a vége felé már ne legyen sok emelkedő. Az előző útvonalamon a Szeréna út ebből a szempontból nem volt jó választás – ráadásul a múlt heti legnagyobb meleggel kombinálva (mindezek ellenére folyamatosan 10,7 és 11,1 km/óra közötti átlaggal futottam)… Hétfőn erre mentem (ezt jól benéztem, a Szemlőhegy utca meredeken visz felfelé), tegnap ezt próbáltam (kicsit rövidnek tűnik), ma pedig erre futottam – megkerülve kétszer a Vérhalom teret, ahol iszonyú lassan készül egy új futópálya, de talán ezen a héten végre befejezik. Múlt heti történés még, hogy szerdán elhagytam a fülhallgatómról az egyik szilikonos betétet (vagy inkább rátétet), amit pénteki mozizásunk előtt egy komplett új fülhallgató vásárlásával pótoltam: Pioneer SE-CL501-M az új szerzemény, és nagyságrendekkel jobban szól a Galaxy Note-hoz adott gyárinál – örülök neki.

Feliratkozás

Email értesítés az új bejegyzésekről:

200×200 km könyv

2013 tavaszától kezdődően több mint 8 éven át futottam és közben fotóztam. Ez volt a 200×200 km projektem első fele, melyből könyvet készítettem, amit letölthetsz PDF formátumban… További részletek →

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: