A címbéli kérdést minden épeszű ember felteszi magának. Gábor barátomnak köszönhetően mostanában bringázás közben Virág László és Baranyi Tibor előadásait hallgatom, és ebből az előadásból a következő gondolat nagyon magával ragadott.

A keleti tanítások szerint a világ lílá, azaz játék, az Abszolútum játéka, melynek nincsen vele semmiféle célja, mert akkor már a célnak alárendeltje lenne. Márpedig az Abszolútum (Isten) szabad, ezért nincs és nem is lehet alárendelve semminek.

Aztán Baranyi Tibor is előhozza az isteni nyugalomban, önfeledten játszó gyerek példáját, ami nekem is eszembe jutott – és egy pillanatra minden egyértelművé és világossá vált. Egy pillanatra megszűnt a „mindennek-kell-hogy-legyen-oka-célja-értelme” emberi létezést meghatározó, mindent átszövő „érzés-teher”, és ennek súlyától felszabadulva önfeledt boldogságban, megvilágosodva gurultam a körúton. De mindez csak egy pillanatig tartott.

Brahman

Hogy miféle bölcselet lehet ez? A brahmanizmus szerint az egész világ illúzió, illetőleg májá és lílá, azaz káprázat és játék, s csak egyetlen valóság van: Brahman. Európai kategóriákban gondolkodva ez az Abszolútum. Ám a világszellem úgy van jelen mindenütt, hogy nincsen sehol. A Csándógja upanisád ezt többféleképpen szemlélteti. Egy hasonlat szerint Brahman kisebb egy árpaszemnél, mégis nagyobb minden világoknál. Egy példázat szerint az apa arra kéri a fiát, tegyen egy darab sót a vízbe, s miután a só teljesen feloldódott, elmagyarázza, a só mindenütt ott van az edényben, hiszen érezni az ízét, mégsem találni sehol. De a legszemléletesebb az a jelenet, amikor az apa arra kéri a fiát, vágjon ketté egy fügét. Aztán azt kérdezi tőle, mit talált. Magvakat, feleli a fiú. Erre az apa azt mondja, akkor most vágjon ketté egy magot. És most mit talált? A fiú válasza: semmit. Erre az apa elmagyarázza, ebből a láthatatlan semmiből lett a fügefa, mert ez a mindenség lényege, ez a valóság, ez Brahman. Sőt – hangzik a végső bölcsesség – „ez vagy te” („tat vam asi”).

(forrás: filmvilag.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s