Speak! angol nyelvtanfolyam után

Február 20-án azt írtam, hogy április 11-ére kiderül, sikerül-e elérnem a célom, amit akkor így fogalmaztam meg: „beszélni szeretnék megtanulni, legalább annyira, hogy egy idegen országban az alapvetően szükséges hétköznapi kommunikáció gördülékenyen menjen”. Sikerült? A válasz egy szóban: nem. De nem is ez a lényeg, hanem hogy közelebb kerültem a célomhoz, és inspirációt kaptam a folytatáshoz, melynek lényege a gyakorlás. Hiszen 15 délelőtt során lehetetlen bepótolni mindazt, amit évek alatt nem sikerült (hja, milyen jó lett volna komolyan venni a középiskolai angol órákat…).

De ha azt kérdezed, hogy érdemes volt-e végigcsinálni a nyelvtanfolyamot, akkor a válaszom egyértelmű igen. Érdemes volt, mert rengeteget gyakoroltunk (drilleztünk), és ennek nyomait érzem magamban, néha csak úgy beugrik egy-egy kifejezés, és határozottan több mindent értek a hallott vagy olvasott angol nyelvű szövegekből. És pont ezt jelöltem ki következő célként: hogy minden nap legalább egy órán át olvassak és/vagy hallgassak angol nyelvű szövegeket, és amikor csak lehet, gyakoroljam a beszédet is, mert ez a lényege az egésznek, ahogyan erre épült a Speak! nyelvtanfolyama is.

És igen, megérte, azért is, mert jó társaságban gyakorolhattam (rengeteget nevetve), és egy lenyűgözően figyelmes és kedves tanártól, Renitől tanulhattam. Szóval ha azt kérdezed, ajánlom-e a Speak! nyelviskolát, akkor megint csak egyértelmű a válaszom: igen!

Egyébként a záróvizsgám írásbeli része 90 %-os lett, a szóbelin pedig dicséretet kaptam a jól érthető beszédemre, kiejtésemre.


, ,

Feliratkozás

Email értesítés az új bejegyzésekről:

200×200 km könyv

2013 tavaszától kezdődően több mint 8 éven át futottam és közben fotóztam. Ez volt a 200×200 km projektem első fele, melyből könyvet készítettem, amit letölthetsz PDF formátumban… További részletek →

2 hozzászólás a(z) “Speak! angol nyelvtanfolyam után” bejegyzéshez

 1. awarydar avatar
  awarydar

  Évek óta dolgozom világhírű polyglotokkal és akármelyiket kérdezed arról, hogy mi a nagy trükk, szinte biztos, hogy a válasz az lesz, hogy: Beszélj! Ha hibásan, akkor hibásan. A nyelvtanulásban a perfekcionizmus kifejezetten káros. A nyelvtanilag helyes beszédnek fokozatosan, szinte erőlködés nélkül kell felépülnie, de ehhez el kell engednünk azt a tévképzetet, hogy a helytelen nyelvtan főbenjáró bűn. Még az angol anyanyelvűt se érdekli, hogy te egyszerű múltban mondod azt amit elvileg befejezett jelenben kéne… és akkor a nem angol anyanyelvűekről ne is beszéljünk.

  Ha szeretnél komolyan gyakorolni, akkor ajánlom az iTalki.com-ot, vagy a Verblinget. Ki lehet fogni szenzációs tanárokat.

  1. Zsolt Halasi avatar

   Egyetértek, és a Speak!-ben is elhangzott mindez. Köszi a tippeket!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: