#429 • 2018. 01. 06. • Esztergom: Palatinus-tó, Gyilkos-tó, Strázsa-hegy

Szellemi útravalóm ismét László András egyik előadása (Az elme spirituális stabilitása és esetleges felbomlásának okai), ezt hallgatom útközben az autóban.

Az esztergomi Palatinus-tó körbefutásával terveztem indítani 2018-as futóévemet, de kerítésekbe ütközöm, így egy kis kerülő után csak az északi part „adja magát”, mesés színeivel.

Emberszabású honfitársainknak hála, a sokszínűséghez rengeteg szemét is hozzájárul. És most arra is rájöttem, miért zavar ez (még egy kicsit): én még úgy nőttem fel, hogy ez nem természetes, de minden bizonnyal eljön majd az a kor, melyben az ilyesmi már teljesen megszokott lesz, akárcsak a Z-generációnak az internet.

A szemétlerakó telep után, a 117-es út túloldalán egy más világ fogad, itt az ég szürkéi, a fű sárgái és a bokrok barnái színezik a tájat.

Az esztergomi bazilika sokszor visszaköszön a horizontról.

A strázsa-hegyi kilátó ajtaja zárva van, de a tövéből is remek a panoráma.

A Gyilkos-tó pompás tükröződéseivel kényezteti retináimat. Egy tábla szövege szerint:

A tó a XIX. század végén, egy agyagbánya helyén keletkezett. 1956 után a szovjet katonaság hasznosította: a nagy kiterjedésű tavat keresztgátakkal több részre osztották; a nagyobbik tiszti horgásztóként, a kisebbik harckocsi-mosóként működött. A tó neve valószínűleg onnan ered, hogy többen lelték halálukat a hinaras vízben. 1994-ben a tórendszer természetvédelmi oltalom alá került, azóta élővilága változatosabb lett.

Maradva a táblák szövegénél:

A Strázsa-hegy és környezete több mint 100 éven keresztül katonai gyakorló-térként funkcionált. A természetvédelem egyik legfontosabb feladata a katonai hasznosítás káros hatásainak csökkentése, a hagyományos állattartás elterjesztése, természeti értékekben gazdag gyepterületek megőrzése.

Megmosolyogtató szó: „természetvédelem”. Mintha a természetnek bármi szüksége lenne védelemre. Egy a sok közül, amivel áltatjuk magunkat.

Esővédelem:

Lezuhanásvédelem:

Kilátóvédelem:

Csúszásvédelem:

Melegvédelem:

Természetvédelem:

Tájvédelem:

Kéregvédelem:

Szemétlerakó-védelem:

Előző (utolsó tavalyi) futásomról írtam: „volt már ilyen, ezt is láttam már” – és most megannyi új megtapasztalás és hangulat által lettem gazdagabb! Sok hasonlót erre az évre!

A fotókat OnePlus 3 telefonnal készítettem, és Adobe Photoshop Lightroommal konzerváltam (lapozható galéria a bejegyzés végén).

200×200 km projekt

Futográfus archívum

Feliratkozás

Email értesítés az új bejegyzésekről:

200×200 km könyv

2013 tavaszától kezdődően több mint 8 éven át futottam és közben fotóztam. Ez volt a 200×200 km projektem első fele, melyből könyvet készítettem, amit letölthetsz PDF formátumban… További részletek →

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create a website or blog at WordPress.com

%d blogger ezt szereti: