#499 • 2019. 04. 21. • Dömös: Gyertyános – Pilisszentlászló: Ispán-rét

Szellemi útravalóm Hamvas Béla Patmosz I. című írása – ezt hallgatom hangoskönyvként útközben az autóban.

A szenvedő arcok között vannak inkább a nemesek, az élvező arcok között a nemtelenek. A szenvedőket megismerni nem nehéz, mert megnyúltak és aszimmetrikusak és barázdásak, az öreg Tolsztoj arca, Greco arcai, vonzóak, mert rútságukban nagyság van, és mert az élet nem öröm. Az élvezők arca puha és mállott, csak egyetlen páncéljuk van, elkenni azt, ami hízásukban őket megakadályozhatná. Inkább ülep, mint arc, mert vak és pufók, mint Sancho Panzáé, és mint Daumier rajzán Louis Philippe-é.

A híresek, a vagyonosok és a hatalmasok ellen tanúsított irigységben semmi rendkívüli sincs. Azt hiszem, a közös élet legáltalánosabb és legmélyebb ösztöne.

Még az autóban ülök Dobogókőn, mikor odajön hozzám egy ember a csoportból, kik egy szakállas férfi szavait isszák a hajnali derengésben, hogy legyek szíves lehalkítani, mert zavarja őket. Elnémítom hát – a Hamvas Béla gondolatait közvetítő – Rátóti Zoltán hangját, úgyis mindjárt indulok, három perc múlva napkelte (5:45). A csoport mellett elhaladva hallom, amint a szakállas épp azt magyarázza, mennyire nem érti, miért kell a gazdagoknak még több pénz?

Madarak fecsegnek – jó lenne tudni miről! Órákig be nem áll a csőrük – ilyen sok a megbeszélni való? Minek mindenáron közölni valamit? Mint nekem ezt? Ami majd megy ki a Facebookra… mintha ez lenne e lényeg… mintha közlés nélkül meg se történt volna…

…hogy láttam együtt nyargaló muflont és szarvast; bokorból kiugró őzet; úton ücsörgő (húsvéti) nyulat, gyanakodva elszaladó a vaddisznókat. Pedig láttam – és benne voltam a tavasz hűvös zöldjében, a végére felmelegedve a napsugarak sárgájában.

De nem is ez a lényeg! Hanem hogy holnap lányommal meglátogatjuk a ma négy hetes kutyánkat; és a rá következő napon aláírjuk végre leendő otthonom adásvételi szerződését.

Célba érve megnézem az értesítéseket a telefonomon. Új email: „Nyereményed érkezett!”. Nem írja, hogy mennyi, rábökök, látom, valaki elvitte az ötöslottó négymilliárdos főnyereményét. Talán én? Könnyen lehet! Belépek, nézem az új egyenlegem: 1645 Ft (kettesem volt). Talán ennyi épp elég is a gazdagsághoz.

A fotókat Huawei P20 Pro telefonnal készítettem, és Adobe Photoshop Lightroommal konzerváltam (lapozható galéria a bejegyzés végén).

200×200 km projekt

Futográfus archívum

Feliratkozás

Email értesítés az új bejegyzésekről:

200×200 km könyv

2013 tavaszától kezdődően több mint 8 éven át futottam és közben fotóztam. Ez volt a 200×200 km projektem első fele, melyből könyvet készítettem, amit letölthetsz PDF formátumban… További részletek →

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: