#502 • 2019. 05. 12. • Pilisszentkereszt: Dobogókő – Dömös: Jász-hegy – Pilismarót: Szakó-nyereg

Szellemi útravalóm Hamvas Béla Scientia Sacra II. című írása – ezt hallgatom hangoskönyvként útközben az autóban.

A gondolat csak akkor érvényes, ha azt tettben beváltották, a tett csak akkor, ha azt az értelem rendjében megalapozták.

Az, aki a világot és az alapállást elválasztja, vagy aki feltételezi, hogy az is ha-ruah és a bodhi­szattva és a szophosz a közönséges embertől akár mint ellentét, akár mint fokozat elvá­lasztható, a vallás hibáját követi el, amely szellemet és anyagot, eszmét és valóságot, szakrális és profán világot különböztet meg. A hagyomány az advaita magatartást követi. Advaita annyit jelent, mint nem kettő. Nem kettő, hanem egy. Ez az advaita a létezés első jegye és a létről való tudás legfontosabb tétele. Mindaz, ami van és volt és lesz, és minden lény és lélek, anyag és szellem, minden gondolat és érzület, emberi rang és fokozat, világosság és sötétség, egymást közösen áthatja, és folyik, mozog és sugárzik egyszerre. Ebben az egyetemes interpenetrácíóban minden megkülönböztetés az egységesítésért történik. A határtalan eggyé válás mondja Hölderlin – a határtalan megkülönböztetésben tisztul meg.

Utoljára indulok futókalandra Dobogókőről – egy őz üdvözöl a „bejáratnál”. A Rezső kilátónál megállva „végköveztetek”: Dobogókő bármerre gyönyörű. Nehéz itt hagyni e tájat…

Fa mindenütt. Valakinek csak egy tereptárgy. Nekem szimbólum is (akárcsak minden egyéb). A kitartás, a méltóság, a magasztosság, az erő és a kapcsolódás szimbóluma. Kapocs ég és föld, fent és lent között. És nem mellesleg: lenyűgöző, ölelni való lény.

Őzek, szarvasok, muflonok – ugyanolyan futókaland volt, mint máskor, mégis egyedi és megismételhetetlen.

A fotókat Huawei P20 Pro telefonnal készítettem, és Adobe Photoshop Lightroommal konzerváltam (lapozható galéria a bejegyzés végén).

200×200 km projekt

Futográfus archívum

Feliratkozás

Email értesítés az új bejegyzésekről:

200×200 km könyv

2013 tavaszától kezdődően több mint 8 éven át futottam és közben fotóztam. Ez volt a 200×200 km projektem első fele, melyből könyvet készítettem, amit letölthetsz PDF formátumban… További részletek →

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create a website or blog at WordPress.com

%d blogger ezt szereti: