A kutya szimbolikájáról

Isten mindig hűséges, hű önmagához, hű ígéreteihez, hűséges azokhoz, akik Őt szeretik, keresik. Az ember Isten képmása, értelme és szabad akarata van, a többi létező esetében az isteni teremtettség másként nyilvánul meg. Az állatok, növények szimbolikusan jelenítenek meg egy-egy ideát, arculatot a nagy isteni egészből. Istenre emlékeztető útjelzőkként is jelen lehetnek életünkben, ha jól figyelünk rájuk. Ezt a szemléletet a mai ember a háziállatok közelében szintén gyakorolhatja, ami azért is hasznos tapasztalat, mivel ezáltal egy-egy élőlényben nemcsak a dédelgetni való állatkát látjuk meg, hanem a benne rejlő misztériumot, ideát. Most a hűséghez leggyakrabban társított állatot, a kutyát fogjuk szimbolikai szempontból megvizsgálni.

(…)

Egy állat nevelése, szocializálása egyfajta „aranycsinálás”, a gazda feladata az állatban rejlő lehetőséget, az általa hordozott ideát megnyilvánítani, és az állatban rejlő képességeket kibontakoztatni.

Ez megteremthet egy olyan élethelyzetet, amely lehetőséget ad arra, hogy mi magunk is megtapasztaljuk vezetői képességeinket, átérezzük a hierarchia fontosságát, nem utolsósorban az egymásrautaltságot és a közösség szellemét. Szeretet és fegyelem, két alapelv, amelyekkel a közösség fenntartható. Megtapasztalhatunk olyan állapotokat, amelyek már az emberi társadalomban is torzult módon vannak jelen. Megtanulhatom, hogy az uralom nem erőszak, nem elnyomás és kizsákmányolás, hanem felelősség és feladat. Ez lenne az ember feladata a földön.

forrás és további részletek: arsnaturae.hu/hu/husege-toretlen-kutya-szimbolikajarol

, , ,

Feliratkozás

Email értesítés az új bejegyzésekről:

200×200 km könyv

2013 tavaszától kezdődően több mint 8 éven át futottam és közben fotóztam. Ez volt a 200×200 km projektem első fele, melyből könyvet készítettem, amit letölthetsz PDF formátumban… További részletek →

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: