Magyarország számokban 2002–2010

Először a Szemetesbe dobtam, de aztán jobbnak láttam itt – annál is inkább, mert grafikailag és tipográfiailag is érdekes lehet:

Tudjuk, hogy ez a film nem teljes. Tudjuk, hogy sok olyan területet nem is érintettünk, amelyeknek szintén helye lett volna benne: közbiztonság, korrupció, mezőgazdaság, a vidék helyzete, társadalmi különbségek, kisebbségek, elöregedő társadalom, kultúra – és így tovább, felsorolni is sok. Tudjuk, hogy sokan nélkülünk is tisztában vannak az ország drámai helyzetével. De azt is tudjuk, hogy sokan még mindig nem…

Szóval, az üzenet Mi is volt az?

Ja, megvan. Egyszerű, mint a faék: nem a szavak számítanak igazán. A tettek a fontosak. Ahogy az arab közmondás tartja: „Az ígéret csak egy felhő; a beteljesítése az eső.” Vagy ahogy a kínaiak mondják: „A beszéd nem főz rizst.”

Ennyi. Ha honfitársaink többsége értené ezt az egyszerű bölcsességet, nem jutottunk volna idáig. Megismételjük ezt a mondatot: ha honfitársaink többsége értené ezt az egyszerű bölcsességet, nem jutottunk volna idáig.

A magyar társadalom túl lassan gyógyuló betegsége, hogy rendkívüli jelentőséget tulajdonít a szavaknak. Politikai eseményhorizontunk nagyjából az utolsó három hónapig nyúlik vissza, és ennek jelentős részét is verbális elemek töltik ki: ígéretek, szócsaták, az ellenfelek szavainak fantáziadús és persze nem feltétlenül jóindulatú értelmezgetése, személyes vélemények és írói munkásságok, jelszavak, szlogenek, csatakiáltások Ezeket csócsálgatjuk éjjel-nappal. Mindez rendkívül szórakoztató (már annak, aki gerjed az ilyesmire), és természetesen nagyon is van jelentősége annak, ki mit mond, miről milyen véleménnyel van, mik a tervei.

De a szavak akkor is csak szavak. Legjobb esetben is szándékot jeleznek (a politikában sokszor még azt sem), ami még fényévnyi távolságban van a megvalósulástól. Ezért, ha politikusaink és pártjaink valós teljesítményére vagyunk kíváncsiak, nagyságrendekkel pontosabb képet kapunk, ha azt vizsgáljuk, ki mit cselekedett, és mennyire volt ez összhangban az általa hangoztatott ígéretekkel.

És itt érkezünk el a statisztikákhoz. Természetesen ezeket sem Mózes hozta le kőtáblán a hegyről: ezeket is emberek készítik, ennek megfelelően ezek is lehetnek manipulatívak, torzak, vagy egyszerűen csak ostobák (például, mint tudjuk, az átlagmagyarnak egy melle és egy heréje van) – mégis, sokkal pontosabb képet kaphatunk a folyamatokról a statisztikákon keresztül, mint bármilyen politikai párt nyilatkozataiból.

Tudjuk, hogy mindezzel nem találtuk fel a melegvizet. Ám Magyarországon az emberek egy nem kis része a mai napig pusztán érzelmi alapon voksol, sokszor teljesen ignorálva a valóságot. Ők azok, akik a demokráciát egyfajta társadalmi hógolyózásnak tekintik: be kell állni egy csapatba, és ész nélkül dobálni a másikat. Egy másik – értelmesebb – része pedig ugyan tudja mindezt, csak esetleg lusta elvégezni a „házi feladatát”, és valóban utánajárni a dolgoknak. Így jön létre az az állapot, amiről József Attila írt: „Magyarország, duhaj legények falva”. 1923-ban

Mi mindenesetre most megtettük, ami tőlünk tellett, és megvizsgáltuk, mit mondanak a számok a 2002 óta tartó időszak folyamatairól. A kirajzolódó kép cseppet sem szívderítő: a nyolc év baloldali kormányzás minden túlzás nélkül az összeomlás szélére sodorta az országot gazdasági, társadalmi, morális értelemben egyaránt.

És itt jön az üzenet második, ugyanolyan fontos része: ne higgy nekünk sem. Ha nem tetszik az a konklúzió, amire mi jutottunk, járj utána magad, hogy azok, akik a voksodat kérik az ország irányításához, mit tettek, és mit nem. Ha ezt kellő lelkiismeretességgel teszed, az lehet belőled is, ami a legfontosabb építőkövét jelenti egy demokráciának: megfontolt, jól informált, felelősségteljes választó.

Ez az, amire ennek az országnak a legnagyobb szüksége van. Ilyenből 10 millióra

Dogbyte

Ps: Ja, és a félreértések elkerülése végett egy bónusz üzenet: Jobbik suckz.

amieveink.blog.hu

Kár az utóiratért – egyébként minden elismerésem a film készítőinek.


, , , ,

Feliratkozás

Email értesítés az új bejegyzésekről:

200×200 km könyv

2013 tavaszától kezdődően több mint 8 éven át futottam és közben fotóztam. Ez volt a 200×200 km projektem első fele, melyből könyvet készítettem, amit letölthetsz PDF formátumban… További részletek →

8 hozzászólás a(z) “Magyarország számokban 2002–2010” bejegyzéshez

 1. drzen avatar
  drzen

  Az ilyen statisztika hatásvadász. Nem állítom, hogy nincs igazság tartalma mert van, de nagyon nem lehet ezzel mit kezdeni.

  Egy kiragadott példa, hogy mire gondolok:
  Az import élelmiszerek aránya triplájára nőt. Ez jelenthet bármit, az ellenkezőjét is jelentheti mint amit sugallni akar.

  Inkább az érzelemre épít ez a videó nem a logikára.

 2. hal avatar

  Kétségtelenül hatásvadász, de a kiragadott példádat nem értem. Háromszor annyi élelmiszert importálunk, mint 8 évvel korábban. Hogyan lehet ezt másképp értelmezni?

 3. drzen avatar
  drzen

  Vacak gazdasági helyzetben a népek nem fogyasztanak, nincs pénz, csökken a vásárlási kedv, csökken az import. Nem nő, csökken. De fogyasztanak, kell az import. Mondjuk így.

 4. bazáros avatar
  bazáros

  Hatásvadász…
  Az. Ez a dolga. Plusz emlékeztetni a sok amnéziást az elmúlt 8 év elkúrására.

  Most olvastam az imént egy másik fórumon, hogy ez a film egy jobboldali uszító propaganda(!), és az illetőnek ebből már nagyon elege van. Szörnyű.

 5. Bagira avatar
  Bagira

  Szerintem a “háromszor annyi élelmiszert importálunk” tényleg semmitmondó, bár utal az agrárium és a könnyű valamint nehézipar a versenyképtelenség okán törénő leépülésére! Ennek oka a szándékosan idétlen és faramuci adóügyi, banki háttér, valamint a bizonytalan és lassú törvénykezés a bíróságokon!
  Ez meg lett alapozva két étizeddel ezelőtt, ehez csak hozzá tett a MASZOP! Ellenben a többi adat stratégiai jelentőségű egy ország jövőét illetően és gazdasági válság ide-oda (Hiszen az a többi országot is éríntette!) elborzasztó! Ha az adatok valós számok, ezt a helyzetet már nem lehet ideologizálni sehogyan sem! Az a magyar ember aki most a baloldal ezen manifesztációját támogatja, nem hazafi és nem gondolkozik reálisan hanem elvakult! Azt gondolom aki széllel szemben vizel, ne csodálkozzon, ha lepisili a lábát!

 6. drzen avatar
  drzen

  bazáros:

  A hatásvadász nem mentség. Pont ezekben az esetekben kell gondolkodni és nem belekeverni az érzelmeket. Azok nem arra valók, hogy gondolkodj. Nem tudsz velük. Nem mellesleg így a sok amnéziás a végén esetleg csak az elmúlt nyolc évre emlékezne.

 7. hal avatar

  [re=18227]bazáros[/re]: És azon a bizonyos fórumon eltűntek a kommentek. Ej…

 8. bazáros avatar
  bazáros

  [re=18238]hal[/re]: De legalább a klip maradt…

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create a website or blog at WordPress.com

%d blogger ezt szereti: