Endomondo vagy Strava?

Már harmadszor merül fel ez a kérdés (először 2015-ben, majd 2016-ban), és előre elárulom: továbbra sincs rá egyértelmű válaszom, csak kompromisszumos megoldás létezik, hiszen mindkét platformot csigatempóban fejleszt(get)ik.

Miért merül fel egyáltalán újra a kérdés?

Azért, mert a Stravaban gyötrelmes az útvonaltervezés. Vannak helyzetek, amikor az automatikus útvonalkövetés nem működik, hiába látom a térképen az utat, a Strava automata módban nem hajlandó tudomást venni róla. Az ilyen helyzeteknél jönne jól a manuális mód, de annak használata valami elképesztően nehézkes; legutóbb pedig szinte használhatatlanná vált, és miután elmenteni se tudtam a korábban fél óráig rajzolt útvonalamat, döntöttem: többet nem tervezek Stravaban.

Miért az Endomondo?

Az Endomondo viszont továbbra is csak a Google térképet ismeri, ahol nincsenek túraútvonalak (nóóórmális?), így erre a célra szóba se jöhet. Visszatértem hát a Runmap-hoz, az onnan kiexportált útvonalat viszont csak az Endomondoval tudom megetetni. Azzal se pofonegyszerű, de legalább működik – a következő módon:

 1. Runmapben megtervezem az utam.
 2. Exportálom GPX formátumban.
 3. A GPX fájlt megnyitom Jegyzettömbbben, és csinálok egy keres és cserélt – ezt: </ele> cserélem erre: </ele><time>2016-09-01T01:01:01Z</time> (itt mindig átírom a dátumot az aktuális hónapra, hogy ne kelljen régről kikeresnem).
 4. Importálom az Endomondoba (közvetlenül a Routok közé nem lehet, ezért Add Workout, aztán onnan Create Route).

Friss tapasztalatok

Szeptember elején tehát hosszú szünet (17 hónap) után ismét az Endomondoval futottam, és elképedve látom, hogy azóta is úgy van, ahogy volt: az Android appban az útvonalterv letakarja a már megtett utat. Költői kérdés: nem logikus, hogy fordítva legyen a két réteg egymáson? Az Endomondo webes felületének dizájnja se változott semmit: 17 hónap alatt egyetlen oldalt sem terveztek át (!) az új dizájn szerint, így a honlapjuk továbbra is felemás.

De a legszomorúbb, hogy még ezzel együtt is most azt kell írjam: az Endomondo kevésbé rossz a Stravahoz képest:

 • egyrészt a Runmap-ban tervezett utakat – ahogy már említettem – csak az Endomondoban tudom használni,
 • másrészt funkciók, adatok, statisztikák tekintetében az Endomondo sokkal gazdagabb, mint a Strava, és még ha előbbi sokkal rondább is, de utóbbinál jobban használható a webes felülete.

Két dolog hiányzik nagyon az Endomondoból (a már említetteken túl):

 • a hőtérkép,
 • és hogy lehessen cipőket és bringákat regisztrálni benne.

Mivel a hőtérkép csak a Strava fizetős verziójában elérhető, maradok ennek előfizetője, miközben útvonal rögzítésre az Endomondo ingyenes verzióját használom; és továbbra is a tapiriik-kel szinkronizálom össze a kettőt. Ezzel kapcsolatban ismét egy fárasztó meglepetés ért: a Strava > Endomondo szinkronizálásnál pontosan átmennek az adatok; Endomondoról Stravara viszont „torzulnak”, legutóbbi futásom például a Strava szerint csak 16,7 km volt, miközben az Endomomdo 18,1-et mért (és az útvonalterv alapján is ez utóbbi reális). Akkor most itt hagyjuk abba!


, , , ,

Feliratkozás

Email értesítés az új bejegyzésekről:

200×200 km könyv

2013 tavaszától kezdődően több mint 8 éven át futottam és közben fotóztam. Ez volt a 200×200 km projektem első fele, melyből könyvet készítettem, amit letölthetsz PDF formátumban… További részletek →

2 hozzászólás a(z) “Endomondo vagy Strava?” bejegyzéshez

 1. Szabolcs K-V avatar

  Én egy TomTom Runner3 órát használok, mindkét említett alkalmazással össze van szinkronizálva. Azt én is megfigyeltem, hogy ha futás közben bármi miatt megállok és nem nyomok pause-t az órán, akkor a végén a Strava az összes megállás ideje szerint valamilyen logika mentén levon bizonyos távolságot. Vagyis, az Endo a valós megtett távolságot méri, a Strava pedig mindig kevesebbet. Ez persze minden más statisztikára is hatással van. Sajnos sem a Strava webes felületén, sem az alkalmazásban nem találtam olyan beállítást, ahol ezt a funkciót ki tudom kapcsolni. Már ha ez lehetséges egyáltalán.

  1. Zsolt Halasi avatar

   Igen, én is ezt tapasztalom, hogy a Strava sajnos „alulmér”. Ez is egy érv az Endomondo mellett.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: