#475 • 2018. 11. 10. • Esztergom: Kálvária-hegy, Nagy-Szémon, Vaskapu

Szellemi útravalóm Horváth Róbert egyik előadása (Srí Ramana Maharsi tanításai I.) – ezt hallgatom útközben az autóban.

Az útvonalam tervezésekor elgondolkodtam, hogy befussam-e ezt a részt, ahol a térkép még házakat jelöl (de „rendes” utat már nem). És most örülök, hogy itt lehetek, a gaz-borostás telkek, bomlásnak indult ház-tetemek között; fenn a hegyen, néhol szőlőtőkék ölelésében vagy épp a bazilika tekintetének sugarában. Szomorú volna ez az elhagyatottság? Inkább felemelő! Felemelő egyrészt a régen itt élők emlékének gondolata, ahogy elképzelem nyüzsgésüket; másrészt a természet mindezt elmosó, mindent benövő és magáévá tevő hatalmának megtapasztalása. Szeretem ezeket a különleges hangulatokat!

Alatta sárga almaszőnyeg, de még a fán is van néhány érett gyümölcs. Szedek egyet, nem is kell tépnem, csak megfogom, és adja magát. Beleharapok, és valami határtalan örömöt érzek, amint szétárad szomjas számban a hajnalhűvös, édes almalé! Kicsit később a csoda „megismétlődik” egy sárga körtével – nyújtózkodnom kell érte, majd’ beesek a kerítésen.

És most itt vagyok ismét egy hívogató körtefánál. De nem is ő, hanem a tőle kőhajításnyira pompázó almafa szólított, kinek piros gyümölcsei vonzották magukra tekintetem. Lenyűgöz a vékonyka törzsén és ágain kihordott rengeteg termésével! Furcsa mód a fán lévők már nem szépek, inkább alóla szedek fel egy gyönyörűt, melybe már belekóstolt egy madár is. És harmadszor is megtörténik a csoda, ezúttal a piros hűs-mézes nedvével.

Brilli Gyula (Vaskapu) menedékház – ide elhozom egyszer a családomat is.

A fotókat Huawei P20 Pro telefonnal készítettem, és Adobe Photoshop Lightroommal konzerváltam (lapozható galéria a bejegyzés végén).

200×200 km projekt

Futográfus archívum

Feliratkozás

Email értesítés az új bejegyzésekről:

200×200 km könyv

2013 tavaszától kezdődően több mint 8 éven át futottam és közben fotóztam. Ez volt a 200×200 km projektem első fele, melyből könyvet készítettem, amit letölthetsz PDF formátumban… További részletek →

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create a website or blog at WordPress.com

%d blogger ezt szereti: